Dom a byt 3/2010

Dom a byt 3/2010

Osvojte si nový životný štýl

Žiada sa začať úsmevnou parafrázou: „Kúpte si nový životný štýl a my vám k nemu dáme dom zadarmo.“ Fínsky zrubový dom.

Kto by o ňom nepočul? Kto by nechcel nasať tú tajomnú atmosféru číhajúcu z každého detailu?

„Tehla je tehla“, vraví sa u nás na Slovensku, ale veď aj my poznáme, čo je to drevená stavba! Predsa domov z dreva a najmä chát je aj dnes plné Slovensko, určite každý z nás na nejakej už bol. Teplé a útulné prostredie s praskajúcim ohňom v kozube, ktorého blikotajúce plamienky hrajú s tieňom záhadnú hru. Takto nejako to máme v mysli zapamätané a páči sa nám to. Tak prečo v takomto prostredí aj nebývať? Veď v priestore svojho bytu či domu strávime podstatnú časť svojho života.

Tradícia a dnešok

Na Slovensku je zaužívaný názor, že drevo je vhodné len na stavbu chaty alebo do kozubu, ale nie na stavbu rodinného domu. Najmä zá-sluhou ekologicky zmýšľajúcich stavebníkov sa tento názor pomaly mení. Fínsky výrobca zru-bových domov Kontio vás presvedčí, že takéto domy sú nielen krásne, nadčasové, ale aj vhod-né na trvalé bývanie moderného človeka pri za-chovaní všetkých výhod útulnej atmosféry drevenej stavby.

Fínsky pôvod

Vzťah Fínov k dreveným stavbám vyplýva z ich životnej filozofie, t. j. zo vzťahu k prírode a snahe zachovať ju pre budúce generácie v čo najlepšej kondícii. A keďže takmer 80 % územia Fínska je pokryté lesným porastom, využívajú drevo ako stavebný materiál odpradávna až dodnes. Z úcty k tradíciám individuálnu bytovú výstavbu nikdy neprerušili „silikátovou érou“.

Architektúra fínskych drevostavieb osloví vari každého. Svojrázny dizajn a špičkové technológie im zaručili úspech na stavebných trhoch naj-vyspelejších krajín sveta a nejedna svetová celebrita sa pýši fínskym zrubovým domom.

Konštrukčný systém a estetika

Do detailov prepracovaný konštrukčný systém zabezpečí nielen stabilitu a ochranu dreva voči vode a dažďu, ale aj dokonalú harmóniu pri pohybe stavby, zapríčinenom prirodzenými vlastnosťami dreva či nárazovým zaťažením pri sne-hovej pokrývke. Je základným predpokladom na to, aby dom dlho a bez starostí slúžil vám i ďalším pokoleniam. Estetický dojem umocňuje dokonale nahladko opracovaná polárna borovica, bez prasklín a škár. Správne farebne zladená s ostatnými prvkami interiéru pôsobí skutočne luxusne.

Architektúra a dispozícia

Typický fínsky zrubový dom ponúka veľmi čisté a priame línie. Na rozdiel od murovaných stavieb sa vyvaruje rôznych výčnelkov a nezmyselného členenia priečok. Obytnému priestoru dominuje veľká obývacia miestnosť,často bohatopresklená a s galériou, samozrejme, s neodmysliteľným kozubom dotvárajúcim atmosféru. Absentuje komora na potraviny, čo je dané praktickým životným štýlom – nenakupovať zbytočne viac, než je po-trebné. Na menšie zásoby potravín postačí potravinová skriňa a veľká chladnička v kuchyni. Tradičná fínska sauna ako balzam na telo a dušu nesmie chýbať v žiadnom dome. V interiéri sa používajú kvalitné materiály a vybavenie nábyt-kom je minimálne až oslobodzujúce.

Pohoda nadovšetko

Sme presvedčení, že kúpou fínskeho zrubového domu človek zmení svoj vzťah k miestu, kde sa doteraz chodil „iba vyspať“. Stane sa pre neho miestom, na ktoré sa bude tešiť a návrat domov po namáhavom dni bude pre neho duševným potešením. Zmes vôní dreva, živice a včelieho vosku je dokonalou aromaterapiou a pohľad na kresbu dreva a prepracované detaily upokojí ubolené telo. Začne vnímať iný svet a deň plný starostí ostane pred dverami.

Domov plný nových pocitov si užívajú majitelia zrubových objektov už aj na Slovensku. Ak sa vám toto riešenie páči, nie je žiaden problém svoju predstavu zrealizovať.